schouwveger

Naast een schoorsteenveger kun je ook een schouwveger in huis halen. Ook een schouw dient regelmatig gereinigd te worden om problemen in huis te voorkomen.
Wettelijk verplicht in België

Een schouw wordt geveegd zodat je verzekering ervan overtuigd is dat je veilig stookt en dus je woning zonder problemen kunt verzekeren. De schouwveger geeft je hiervoor een attest nadat de reiniging heeft plaatsgevonden. Een dergelijke veegbeurt is in België ook bij wet verplicht.

Waarom wordt een schouw geveegd?

Een schouw vegen kun je om verschillende redenen laten doen. Wanneer de schouw niet schoon is aan de binnenzijde betekent dit dat zich roet en teer kunnen afzetten. Als dit teveel wordt kan de schouw verstopt raken waardoor de rook in plaats van door de schoorsteen naar buiten, binnen in huis terecht kan komen. Dit kan voor gevaarlijke situaties in huis zorgen maar het is ook nog eens bijzonder ongezond deze rook in te ademen. Daarnaast kan er koolmonoxide vrijkomen hetgeen zeer gevaarlijk voor mensen is en ook nog eens een brandbaar gas vormt.

Roet en gevaarlijke stoffen

Roetafzetting in je huis is een slechte zaak want deze krijg je bijna niet zelf weg. Roet kruipt overal in en de schoonmaak kun je dan ook het beste overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Dit brengt dan ook extra kosten met zich mee. Het is daarom zaak dat je de schouw met regelmaat laat vegen. Dit voorkomt problemen maar het kan je ook veel geld besparen. Als je ervoor zorgt dat het kanaal altijd vrij blijft kunnen de rook of andere gevaarlijke stoffen nooit naar binnen komen en kun je veilig en verantwoord de kachel of haard aandoen.

Laat het een bedrijf doen

Je kunt zelf de schouw vegen maar het is wijsheid dit door een erkend bedrijf te laten doen. Een goed voorbeeld hiervan is Schouwonderhoud Willems. Zij verzorgen de reiniging van zowel de schoorsteen als de schouw en kunnen ook renovatiewerkzaamheden uitvoeren indien nodig. Daarnaast plaatsen ze ook accessoires waarmee je kunt voorkomen dat een schoorsteen of schouw dicht komt te zitten waardoor het stoken bemoeilijkt en zelfs gevaarlijk kan worden.

Zelf aansprakelijk

De schouw laten vegen is wettelijk verplicht voor mensen die eigenaar zijn van een huis. Ben je huurder? Ook dan ben je zelf verantwoordelijk voor het laten schoonmaken van de schouw.