Wanneer je jezelf aan het verdiepen bent in constructiebouw, zul je nogal wat termen voorbij zien komen. Eén van de termen kan een OSB plaat geweest zijn. Dit is een plaat die van meerdere lagen vast gelijmde houtvezels is gemaakt. Deze zeer dunne plaat lijkt misschien fragiel maar is erg sterk, twee factoren die toch wel erg makkelijk zijn om bij elkaar te hebben. Je zult je daarentegen afvragen waarom deze OSB nog meer zo voordelig zijn en waar je deze OSB platen voor kunt gebruiken.
Wat zijn de voordelen van een OSB plaat?
De OSB plaat is in meerdere lagen opgebouwd. Omdat de houtvezels echter kruislings liggen, is de plaat erg sterk. Bovendien is de prijs van deze platen erg laag. Dit is omdat ze voor specialisten makkelijk en goedkoop te maken zijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat de constructiesector helemaal gek is op deze platen. Er zijn twee verschillende types OSB platen: OSB 2 en OSB 3. Het laatstgenoemde type kan ook nog eens erg goed tegen water: een vrijwel perfecte plaat dus.
Waarvoor kun je de OSB platen inzetten?
Eén van de hoofddoelen van OSB platen is als onderconstructie. Dit kan in het dak, in de wand of in de vloer zijn. Zoals eerder gezegd, is er type OSB 2 en OSB 3. Hoewel er geen verschil zit in sterkte, zit er wel een verschil in gebruik. OSB 2 wordt vooral voor binnen gebruikt, omdat het vooral geschikt is voor wat drogere lucht. OSB 3 is ontworpen om goed tegen neerslag te kunnen. Het is daarom goed om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan maken voordat je de plaat aanschaft.