hongaarse punt vloer

Vinylvoeren, ofwel PVC vloeren, worden steeds populairder bij huiseigenaren. De vinylvloer biedt vele voordelen: het is makkelijk te installeren, bijna onderhoudsvrij en heeft een lange levensduur. Overweeg je om een vinylvloer te kopen voor je huis? In dit artikel lees je alle belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf.

Wat is een vinylvloer?

Een vinylvloer is volledig gemaakt van polyvinylchlorideplastic, een synthetisch materiaal dat ook wel PVC wordt genoemd. Om de vloer te maken, wordt PVC verwarmd en in dunne lagen geperst. Het samengeperste vinyl wordt voorzien van een visuele laag die bijvoorbeeld kan lijken op hardhout, houtnerven, mineralen, steen of keramiek. Vinyl is goedkoop, duurzaam en bestand tegen vocht en krassen.

hongaarse punt vloer

Soorten vinylvoeren

Vinylvoeren zijn verkrijgbaar in zowel plaatvoeren als tegelvoeren. Plaatvloeren worden gelegd in grote platen tot 2,5 m², zijn makkelijk te leggen en waterbestendig. Vinyltegels en vinylplanken zijn kleiner in formaat, meestal verkrijgbaar in een formaat tot 1 m² en bootsen de look van keramische tegels of planken na. Vinylplanken kunnen in een traditioneel patroon gelegd worden, in een visgraat patroon of als een Hongaarse punt vloer. De visgraat vloer en de hongaarse punt vloer lijken op elkaar, maar bij de visgraat zijn de groeven trapsgewijs en bij een Hongaarse punt liggen de bovenranden van de tegelplanken tegen elkaar.

Soorten afwerkingen

Vinylvloer kan afgewerkt worden op drie verschillende manieren: vinyl no-wax afwerking, urethaanafwerking of hoogwaardige urethaanafwerking.

Vinyl no-wax

Voor ruimtes waar weinig gelopen wordt en minimale blootstelling aan vuil en vocht is, is de vinyl no-wax een ideale lichte afwerking van de vinylvloer.

Urethaan

Urethaanafwerking is een zwaardere afwerking welke er voor zorgt dat de vinylvloer bestand is tegen gemiddeld gebruik en krassen. Vinylvloer met urethaanafwerking is gemakkelijk schoon te maken.

Hoogwaardige urethaan

De sterkste afwerking voor vinylvloeren die vaak gebruikt worden is hoogwaardige urethaanafwerking. Vinylvloer met hoogwaardige urethaanafwerking is zeer goed bestand tegen krassen, vlekken en is bijna onderhoudsvrij. De glans van deze afwerking is blijvend zonder constant onderhoud.

Installatiegemak

Vinylvloer is één van de makkelijkste vloersoorten om te leggen. Vinylplaten hebben bijvoorbeeld geen lijm nodig om gelegd te worden: het vinyl kan afgepeld worden en op de voorbereide ondervloer geplakt worden. Ook kan vinyl op beton, hardhout of multiplex geplaatst worden.

Duurzaamheid

Een vinylvloer die correct is gelegd kan wel 10 tot 20 jaar meegaan. Daarom wordt deze vloersoort vaak gekozen voor vloeren waarop veel gelopen wordt. Een afwerkingslaag van urethaan op vinyl is goed bestand tegen krassen en vlekken en veel fabrikanten geven zelfs garanties tot 15 jaar op de slijtlaag.