Wat is Litecoin? Litecoin is een van de eerste klonen van Bitcoin waarbij de broncode werd aangepast om een snellere en lichtere Bitcoin variant te maken. Litecoin werd gepubliceerd via GitHub op 13 oktober 2011 door Charlie (Charles) Lee, een software ontwikkelaar afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology. Hij was werkzaam bij Google, CTO bij Coinbase en nu full-time bezig met het werken aan het Litecoin protocol. De Bitcoin-Qt werd gebruikt als basis van Litecoin.

Litecoin is in eerste instantie ontwikkeld als een decentraal digitaal betaalmiddel. Met litecoin betaal je direct aan de andere partij, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank. Er zijn verschillende plekken waar je al met litecoin kan betalen. Op dit moment is bitcoin nog populairder als betaalmiddel, maar ook litecoin is goed op weg.

Even geld overmaken naar je familie in Indonesië? Als het aan je bank ligt betaal je rustig twintig tot dertig procent commissie en mag de ontvanger een aantal dagen wachten voor hij het geld heeft. Gebruik je litecoin voor dezelfde transactie? Dan kost je dat slechts een paar minuten en betaal je gemiddeld 20 dollarcent aan fee’s. Het maakt niet uit naar waar je op de wereld je litecoin verstuurt. Naar Indonesië of naar je buurman? Het is even snel en de transactiekosten zijn gelijk.