Een regenput is in bepaalde delen van het land een verplichting. Gebieden waar waterschaarste is zoals in delen van Vlaanderen is het verplicht om een regenput te hebben zodat er extra water capaciteit is en het drinkwater op deze manier minder gebruikt wordt. Maar als je een regenput hebt is het ook belangrijk om je regenput regelmatig te reinigen. Je wilt natuurlijk ook niet dat het regenwater vervuild raakt en de kwaliteit van het water daardoor enorm verminderd. Dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de regenput regelmatig gereinigd wordt.

regenput reinigen

Wanneer je een regenput in bezit hebt dan zul je eens in de zoveel er niet aan ontkomen om onderhoud te plegen aan je regenput. Een regenput reinigen is belangrijk omdat het nu eenmaal zo is dat na verloop van tijd micro organismen zich gaan hechten aan de sliblaag in de regenput. Deze sliblaag ontstaat door bladeren, takken en ander tuinafval in de put terecht komen. 

In combinatie met het water gaat dit natuurlijk een bepaald rottingsproces in en zorgt dit ervoor dat je regenput heel erg gaat stinken. Zodra je dus een naar luchtje begint te ruiken vanuit jouw regenput weet je dat het zover is dat je je regenput moet laten reinigen. 

De regenput reinigen, zelf doen of uitbesteden?

Een regenput reinigen is geen gemakkelijke klus. Als je het zelf wilt doen zul je er snel heel veel tijd aan kwijt zijn. Daar komt bij dat als jij zelf jouw regenput wilt schoonmaken, dat je enorm veel materiaal nodig hebt om dit te doen. De put moet bijvoorbeeld leeggepompt worden, niet iedereen heeft de beschikking over een pomp en huren is vaak erg kostbaar.

Eigenlijk is het advies daarom altijd om een professioneel bedrijf in te huren die jouw regenput gaat reinigen. Deze vakmensen hebben de juiste apparatuur om de klus te kunnen klaren maar het resultaat zal ook veel beter zijn waardoor je ook zeker weet dat de put weer een tijdje schoon zal zijn en blijven. 

Via https://www.mosgigant.be/ kun je informatie vinden over een bedrijf die echt weet hoe zij op een goede, correcte manier jouw regenput kunnen reinigen. Met een aantal simpele stappen is jouw regenput binnen een mum van tijd weer schoon en fris.

Hoe vaak reinigen?

Het mooiste is om een regenput minimaal twee keer per jaar goed te laten reinigen. Het is nu eenmaal een feit dat bijvoorbeeld bladafval en ander tuinafval dat per ongeluk in de regenput valt, in combinatie met water ervoor zorgt dat micro organismen vrij snel de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen op de bodem van de put.

Dit proces wordt met bepaalde weersomstandigheden zoals een warme zomer natuurlijk versneld. Hoe warmer het water, hoe sneller er algen gevormd worden en er dus micro organismen gaan nestelen in de put. Zodra je een naar luchtje begint te ruiken bij de put is het al belangrijk om de regenput te laten reinigen. 

Daarom is het ook verstandig om de regenput altijd professioneel te laten reinigen. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt. ID4978